RS232 – RS422 – RS485

Merhabalar, bu yazımızda RS232 – RS422 – RS485 protokolleri hakkında bilgiler vereceğiz. Yazımızın sonunda yorum ve taleplerinizi iletirseniz memnun oluruz. Şimdiden iyi okumalar.

RS232 Protokolü

RS232’de ‘RS’, “Recommended Standard” anlamına gelir. DTE ve DCE sinyallerini kullanarak seri iletişimi tanımlar. Burada DTE, Veri Terminal Ekipmanını ve DCE Veri İletişim Ekipmanını ifade eder. DTE cihazı örneği bir bilgisayardır ve DCE bir modemdir. Resmi olarak, seri ikili veri alışverişini kullanan DTE ekipmanı ile DCE ekipmanı arasındaki arayüz olarak belirtilir.

DTE (bilgisayar), bilgileri seri olarak diğer uç ekipman DCE’ye (modem) iletir. Bu durumda DTE, DCE’ye “11011101” ikili verisi gönderir ve DCE, DTE cihazına “11010101” ikili verisi gönderir.

rs232 dte-dce

Kesinlikle en popüler arayüz, aynı zamanda ilklerden biri. Ancak, bazı şeyler belli sebeplerden dolayı değişebilir. Satın alınan herhangi bir PC bir (ve bazen daha fazla) RS232 portuna sahip olacaktır. Bazen SERIAL PORTS olarak anılırlar, ancak bu, diğer Serial arayüzleri olduğu için karışıklığa neden olabilir. RS232 yaygın olarak kullanıldığından çok kullanışlıdır. Ancak, bazı dezavantajları var. Bunlardan bazıları ;

rs232 pinleri

1.     Sınırlı Mesafe : Kablo uzunlukları 50 ft(yaklaşık 15m) veya daha az ile sınırlıdır. Birçoğu daha ileri gitmeyi talep edecek, ancak bu tavsiye edilmez ve RS232 spesifikasyonunun bir parçası değildir.

2.     Gürültüye Duyarlı : RS232 tek uçludur, bu da iletim ve alma hatlarının ortak bir zemine referanslandığı anlamına gelir.

3.     Çoklu bırakma : Bağlantı noktası başına yalnızca bir adet RS232 protokolü bağlayabilirsiniz. Aynı ürün ailesinin ikinci bir birimine bir komutu yansıtacak şekilde tasarlanmış bazı cihazlar vardır, ancak bu çok nadirdir. Bu, bir PC’ye bağlanmak için 3 metreye sahipseniz, 3 bağlantı noktasına ya da en azından bir RS232 çoklayıcıya ihtiyaç duyacağınız anlamına gelir.

RS232 İletişimi Nasıl Çalışır?

RS-232’nin çalışması protokol formatı ile anlaşılabilir. RS-232, noktadan noktaya asenkron bir iletişim protokolü olduğundan, verileri tek bir yönde gönderir. Burada verici ve alıcıyı senkronize etmek için saat gerekli değildir. Veri formatı, birbiri ardına gönderilen 7 bitlik ikili veri, eşlik biti ve bitiş biti tarafından takip edilen bir başlangıç biti ile başlatılır.

Protocol Format

rs232 bit

İletim, bir Başlat biti ‘0’ gönderilerek başlar. Bunun ardından 7 bitlik ASCII verisi gelir. Parite biti, alıcı doğrulaması için bu verilere eklenir. Vericiden gönderilen veriler alıcıda eşleşmelidir. Son olarak, aktarım bir durdurma biti kullanılarak durdurulur ve ikili ‘1’ ile temsil edilir. Genellikle 1 veya 2 stop biti gönderilebilir.

RS232 Uygulamaları Nelerdir?

  • Tele daktilo cihazları.
  • Demodülatör uygulamaları.
  • PC COM bağlantı noktası arabirimi.
  • Hata ayıklama için gömülü sistemlerde.
  • Modemler ve yazıcılar.
  • CNC kontrolörleri, Yazılım hata ayıklayıcıları vb.
  • Barkod tarayıcılar ve Satış Noktası (POS) terminalleri.

RS422 Protokolü

RS-422 (EIA RS-422-A Standardı), Apple Macintosh bilgisayarlarında tarihsel olarak kullanılan seri bağlantıdır. RS-422, RS-232 ile toprağa atıfta bulunulan dengesiz sinyallerin aksine bir diferansiyel elektrik sinyali kullanır. Diferansiyel aktarım, RS-232’ye kıyasla daha fazla gürültü bağışıklığı ve daha uzun mesafeler ile sonuçlanan sinyalleri iletmek ve almak için iki hat kullanır. Bu avantajlar, RS-422’yi endüstriyel uygulamalar için daha iyi bir uyum haline getirir.

Detaylı bilgi için : RS422 Nedir?

RS422, RS232 protokolüne benzer ve aynı şekilde programlanabilir, ancak birkaç avantaj ve dezavantaj sunar. Örneğin, bir RS422 portu veya en azından bir RS422 – RS232 dönüştürücü almanız gerektiğidir, çünkü PC’ler bu arayüzle standart olarak gelmemektedir. Ayrıca, RS422’yi destekleyen daha az cihaz olduğunu görebilirsiniz. Bazı avantajları ;

rs422 wiring

1.     Uzun Mesafe Çalışmaları : 500 feet’e(yaklaşık 150m) kadar genellikle desteklenir ve tekrarlayıcılar ile daha da uzak mesafeler elde edilebilir.

2.     Multi-Drop : Genellikle, port başına en fazla 32 cihaz bağlanabilir ve dahası tekrarlayıcılar kullanarak daha fazla cihaz bağlanabilir. Cihazlar, her bir cihaza atanan benzersiz adresler ile ayırt edilir. Örneğin, bir bağlantı noktasına bağlı 5 aygıtınız varsa, bunlar 1’den 5’e kadar birimler olarak ele alınır. Ünite # 1 ile iletişim kurmak isterseniz, # 1 birimine bir komut gönderirsiniz. Tüm birimler HEAR komutunu gönderir, ancak sadece adreslenen birim yanıt verir. Bu ayrıca RS485 için de geçerlidir. Adresler, cihazın tasarımına bağlı olarak, anahtarlar veya yazılım aracılığıyla ayarlanabilir.

3.     Gürültü Direnci : Ayrı bir FLOATING iletim ve alma çifti kullandığı için, RS232’den daha iyi bir gürültü bağışıklığı sunar.

RS485 Protokolü

RS485, endüstrinin tercih ettiği protokoldür. RS422’den farklı olarak, diferansiyel konfigürasyonda 32 hat sürücüsü ve 32 alıcı bağlayabilirsiniz. Verici ayrıca Hat sürücüsü olarak da adlandırılır. Ancak, aynı anda yalnızca bir verici etkindir.

rs485 wiring

Buradaki ana fikir, bir sinyali iki kablo üzerinden taşımaktır. Bir tel orijinal sinyali iletirken, diğeri ters kopyasını taşır. Bu tür iletim yöntemi, ortak mod girişimine karşı yüksek direnç sağlar. İletim hattı görevi gören çift bükümlü kablo shielded veya unshielded olabilir.

Diferansiyel sinyal iletiminin bir sonucu olarak, teller arasında her zaman bir potansiyel farkı vardır. Bu, ortak mod girişimine karşı yüksek direnç sağlar. Ek olarak, bükümlü çift, iletilen verilerin korunmasını sağlayan korumalı olabilir. Tüm bunlar, 4000 fitte 100 kbit/sn’ye ulaşabilen, nispeten yüksek hızlarda uzun mesafelerde veri gönderilmesine izin verir.

4000 fit veya yaklaşık 1200 metre, RS-485 iletişiminde maksimum kablo uzunluğudur. Ancak genel bir kural, hat uzunluğunun (metre cinsinden) ve veri hızının (saniyedeki bit cinsinden) çarpımının 108’den fazla olmaması gerektiğidir. Örneğin, 20 metrelik bir kablo, maksimum 5 Mbit/s veri hızına izin verir.

RS485 haberleşme protokolünde komutlar, master olarak tanımlanan “node” tarafından gönderilir. Master’a bağlı diğer tüm node lar, verileri RS485 portları üzerinden alır. Gönderilen bilgiye bağlı olarak, hattaki sıfır veya daha fazla node, master’a yanıt verir.

modbus-rs485

Modbus, dünyanın en popüler otomasyon protokolüdür. Modicon tarafından geliştirilen Modbus, farklı üreticilere ait farklı cihazların ana sisteme entegre edilmesini sağlar. Çoğu Modbus uygulaması, tek bir ağ üzerinde daha uzun mesafeler, daha yüksek hızlar ve birden fazla cihaza izin verildiği için RS485 kullanır.

RS485 Avantajları

  • RS485’in diğer seri iletişimle karşılaştırıldığında ana avantajları; elektriksel gürültüye tolerans, uzun kablolar, tek bir bağlantıda birden çok bağımlı ve hızlı veri iletim hızıdır.
  • RS485, özellikle gürültülü endüstriyel ortamlardaki uygulamalar söz konusu olduğunda, diğer standartlara göre birçok avantaja sahiptir. RS485’in tasarımı, bükümlü çift kablo düzenlemesi ile gürültüye ve uzun kablo geçişlerine karşı toleranslı olması hedeflenmiştir. 1.200m/4000feet’e kadar kablo uzunluklarına izin verir.
  • Diğer bir önemli avantajı ise bağlantıda birden fazla slave olabilmesidir. Sisteme en fazla 32 slave bağlanabilir. Bu, birçok cihazın bulunduğu Denetleyici Kontrol ve Veri Toplama (SCADA) sistemleri için harikadır ve ayrıca uygulanması çok düşük maliyetlidir.

Özellikleri

  • RS485 çoklu Komuta Aygıtlarına ve çoklu Dinleme Cihazlarına sahip olabilir. RS422 sadece bir Komutan ve çoklu Dinleyici olabilir. Örneğin, bir bilgisayarı (Komut aygıtı) 10 sıcaklık kontrol cihazına (dinleyici) bağlayabilirsiniz. PC, kontrolörlerden herhangi birinin ayar noktasını değiştirmesini veya bir sıcaklık okumasını göndermesini isteyebilir, ancak kontrolörlerin hiçbiri diğer kontrol cihazlarından herhangi birine kumanda edemez. RS485 ile, tek bir veri yolu üzerinde birden fazla PC ve çoklu kontrol cihazına sahip olabilirsiniz. Böylece bir PC bir ayar noktasını değiştirmek için bir komut gönderebilir ve başka bir bilgisayar da aynı cihaza komut gönderebilir.  Benzersiz bir birim adresine sahip olurlar, böylece sadece adreslenen birim cevap verecektir.
  • RS485 pin çıkışı, 4 yerine 2 tel ile çalıştığınız için daha kolaydır.
  • RS485’i programlamak daha zordur, çünkü aynı iki kabloyu gönderiyor ve alıyorsunuz, doğru iletişimi etkinleştirebilmek için vericiyi doğru zamanda etkinleştirmeniz ve devre dışı bırakmanız gerekiyor. Bir RS485 eklenti kartını programlarken, geçiş yapma zamanı olup olmadığını belirlemek için STATUS KAYIT öğesini okursunuz. OMG-ULTRA-485 gibi bazı kartlar otomatik olarak bunu yapmak için yeterli olan bir AUTO moduna sahiptir ve bu sayede programcıya şeffaflık kazandırır. RS422 ve RS232 bu konu için ayrı iletim ve alma hatları olduğundan, bunların uygulanması daha kolaydır.

 RS232RS422RS485
CablingSingle endedSingle ended multi-dropMulti-drop
No. of Devices1 transmitter
1 receiver
1 transmitter
10 receivers
32 transmitters
32 receivers
Communication ModeFull duplexFull duplex,
Half duplex
Full duplex,
Half duplex
Max Distance50 feet at 19.2 kbps4000 feet at 100 kbps4000 feet at 100 kbps
Max Data Rate1 mbps for 50 feet10 mbps for 50 feet10 mbps for 50 feet

Ayrıntılı bilgi : optcore.net


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir