Fieldbus, sensörleri ve aktüatörleri (motorları) birbirine veya daha fazla ana bilgisayara (endüstriyel PC’ler, PLC’ler) bağlamak için makinelerde kullanılan bir “serial bus” sistemidir. Farklı sistem bileşenleri arasında uzun mesafelerde ve yüksek harici yük altında veri alışverişini mümkün kılar. Master-slave modunda çalışırlar: Master, süreçleri kontrol etmekten sorumluyken, slave tekli alt görevleri gerçekleştirir.
Temel olarak Fieldbus, halka, dal, yıldız ve papatya zinciri gibi çeşitli topolojilere izin veren bir ağ üzerinde çalışır.
Fieldbus protokollerinden önce, endüstriyel kontrol sistemleri RS232 seri iletişim kullanılarak bağlanıyordu.
Bildiğiniz gibi seri haberleşme sadece iki cihazın haberleşmesine izin veriyordu.
Günümüzde Fieldbus bağlantıları, birden fazla alan cihazını tek bir bağlantı noktasına bağlayabileceğiniz tipik Ethernet bağlantılarıyla karşılaştırıldığında daha pratiktir.
Ancak, Fieldbus başlı başına bir bağlantı türü değildir, bunun yerine bir grup protokolü belirtmek için kullanılan bir açıklamadır.
Grupta Allen Bradley ailesindeki ControlNet, Modbus, Profibus, EtherCAT, HART, CIP ve daha pek çok protokol vardır.
Fieldbus’ın birincil yararı, saha bağlantılı cihazlar içindir. Örneğin, kontrol cihazınızdan oldukça uzakta olan birkaç saha cihazınız olduğunu düşünün.
Sensörler, motorlar, lambalar, anahtarlar gibi Fieldbus cihazlarıyla, bu cihazlar bir “I/O veri bloğuna” bağlanır. Daha sonra bir “alan dağıtım cihazına” bağlanır, bu da bir güç kaynağına bağlanır ve son olarak Programlanabilir Mantık denetleyicisine geri bağlanır.
Fieldbus bileşenlerine yapılan bağlantılar, saha cihazlarının kendileri hariç, tek kablo bağlantılarıdır. Bu bağlantı şeması, kullandığınız Fieldbus protokolüne bağlı olarak değişebilir.
Bu tür saha cihazı bağlantısı, kontrolöre kadar gitmesi gereken kablolama işlemlerinden tasarruf sağlar.
Gördüğünüz gibi, bu tür bir cihaz kablolaması, mesafe bir sorun olduğunda birçok fayda sağlayacaktır.
Tahmin edebileceğiniz gibi, kontrolör sisteminizin saha cihazlarıyla iletişim kurabilecek bir iletişim modülüne sahip olması gerekecektir.
ControlNet durumunda, bir ControlNet modülüne ihtiyacınız olacak, Profibus bir Profibus modülüne vs. ihtiyaç duyacaktır.
Bu, her protokolün belirli bir üreticiye tahsis edildiği ve özel denetleyiciye bağlanması gerektiği anlamına gelmez. Örneğin Profibus, Allen Bradley, Siemens, Modicon vb. ile bağlanabilen yaygın olarak kullanılan bir protokoldür.
Aynısı, Modbus’un evrensel protokolü için de geçerlidir.
4–20 mA sistemi ile fieldbus sistemi arasındaki karşılaştırma aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.
Okuduğunuz için teşekkürler.
Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.
Bir yanıt yazın