Servo motor, büyük bir hassasiyetle dönebilen bir motor türüdür. Normalde bu tip motor, motor milinin mevcut konumu hakkında geri bildirim sağlayan bir kontrol devresinden oluşur, bu geri bildirim, servo motorların büyük bir hassasiyetle dönmesini sağlar.
Bir nesneyi belirli bir açıda veya mesafede döndürmek istiyorsanız, bir servo motor kullanmalısınız.
Servo motorlar açısal konum, ivmelenme ve hız açısından sisteme hassas bir kontrol sağlar. Servo motorlar, kapalı çevrim kontrol sistemi içerisinde kendisine yer bulur. Kapalı çevrim kontrol sistemi, sistemdeki mevcut çıkışı baz alır ve bu çıkışı istenen koşul ile değiştirir.
Servo motorlar, robot teknolojisinde en çok kullanılan motor çeşidi olmakla birlikte, RC (Radio Control) uygulamalarda da kullanılmaktadırlar.
Servo motorların çalışma prensibine göre üç farklı türü vardır: konumsal döndürme, sürekli döndürme ve doğrusal (lineer) döndürme.
Analog ve dijital servo motorlar arasındaki temel fark, sinyal verme ve bilgiyi işleme biçimidir.
Servo motorlar genellikle 4.8-6V gerilim ile çalışmaktadırlar. 7.4V ve daha yüksek gerilimle çalışan servolar da bulunmaktadır.
Servo motor, akım ve voltaja bağlı olarak tork ve hız üreten bir elektromekanik cihazdır. Servo motor, geribildirim cihazı kullanımı ile bir servo kontrolcü tarafından yönetilerek kapalı döngüye tork ve hız sağlayan bir kapalı döngü sisteminin bir parçası olarak çalışır. Servo motorun çalışma prensibi şu şekilde özetlenebilir:
Servo motorlar, robot teknolojilerinde, RC (Radio Control) uygulamalarında, hassas hareket kontrolü gerektiren endüstriyel sistemlerde ve daha pek çok alanda kullanılır .
Servolar hareket etmeleri için bir komut aldıklarında önce istenilen pozisyona hareket ederler, sonrasında ise o pozisyonda kalırlar. Servolar bulundukları pozisyonu korurken kendilerine dışarıdan bir güç uygulandığında bu güce direnirler.
İlgili konular;
Bir yanıt yazın